חוו"ד פסיכיאטר

הפרעה נוירולוגית – המוח וחוט השדרה הינם לב המערכת העצבית בגוף האדם. כאשר ישנה הפרעה במערכת זו היכולה לנבוע מפגיעה ביוכימית (זהו תהליך ייצור מולקולות בתאים חיים) או כתוצאה מבעיה חשמלית במערכת העצבים בו תפקוד גוף האדם נפגם , העשוי לגרום לתופעות כמו שיתוק, פרכוס, בלבול, חולשה, כאב ובעיות קואורדינציה שונות.

חוו"ד פסיכיאטר מאפשרת טיפול תרופתי או טרפי מעבר לטיפול פיזיותרפי, שינוי אורח החיים או ניתוחי. ההפרעה הנוירולוגית מעבר לפגיעה במערכת העצבית ולמגבלות המוטורית משפיעה גם על התפקוד המנטלי בהביטי זיכרון, הכרה והתנהגות. מהכיוון האחר, תפקוד מנטלי לקוי עשוי להצביע על בעיה או הפרעה נוירולוגית שבאמצעות הערכה נוירופסיכולוגית ניתן לאבחנה.

בריאות הנפש, הינו תחום בו מטפלת הפסיכיאטריה כאשר הקשר להפרעה נוירולוגית אינו תמיד ברור. לעיתים יכולה להיות בעיה נפשית שאינה קשורה להפרעה נוירולוגית אך לעיתים הפרעה נוירולוגית שאין לה הסבר יכול להימצא דווקא כבעיה מתחום הפסיכיאטריה, כמו פרכוסים, חולשה ואף נמלול היכולים להגיע כתוצאה מלחצים פסיכולוגיים, בעיות רגשיות, לחץ בעבודה או לחץ חברתי.

דוגמה אחרת, הינה לקות שכלית, היכולה לנבוע מבעיית כשל נוירו התפתחותי בו היכולת לחשוב נמוכה לעומת הממוצע בחברה. גם לקות למידה יכולה להיות כתוצאה מכשל נוירו התפתחותי לעומת הממוצע בחברה. בעיות אלו יכולות לגרום להפרעות נפשיות ולכן חוו"ד של פסיכיאטר הערכת נכות יכולה לסייע במתן הקלות או התאמות במוסדות הלימוד השונים (בתי הספר היסודיים והעל יסודיים ובמוסדות להשכלה גבוהה):

ההקלות והתאמות הניתנות:

=         הקראה – הקראה או השמעת נוסח הבחינה במהלך בחינה, דיסלקציה בקריאה.

=         בחינה בעל פה – למי שמתקשה בכתיבה כמו דיסלקציה בכתיבה.

=         הארכת זמן – למי שזקוק ליותר זמן במהלך הבחינה על מנת להתארגן ולסיימה.

=         פריסת התואר האקדמי – הארכת תקופת הלימודים.

=         הקלטת שיעורים והרצאות.

מצד שני, חוו"ד של פסיכיאטר הערכת נכות מאפשרת במקרים מסוימים אף קבלת אחוזי נכות במוסד לביטוח לאומי. הפסיכיאטר ייבצע אבחון מוסמך, כתוב וחתום אותו יגיש המטופל לרשויות הביטוח הלאומי. המוסד לביטוח לאומי לרוב יבצע בחינה של הנתונים ויזמן את המטופל לוועדה רפואית.

חווד פסיכיאטר ייעוץ תעסוקתי, ייסע למטופל בתחום התעסוקה, בו ישקלו המרכיבים השונים של הפרעה נוירולוגית, נוירופסיכולוגית והייעוץ יכלול הכרת הבעיה, הכרת נקודות החולשה והחוזקה, הציפיות והצרכים של המטופל. בהתאם, הייעוץ יכוון את המטופל כיצד להשתלב בעבודה ובשוק העבודה. כמובן שחוו"ד זו תסייע בהתמודדות מול המוסד לביטוח הלאומי, שירות התעסוקה ומקום העבודה עצמו.

כתיבת תגובה